Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Άρθρο | ''Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ''

Η Ελένη Σεμερτσίδου, Κοινωνική Λειτουργός και Υπεύθυνη του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Χαλανδρίου, περιγράφει με απλό και συγχρόνως ουσιαστικό τρόπο, μέσα από τη δική της οπτική γωνία, τη σημαντικότητα του να είσαι άνθρωπος με μεγάλη καρδιά και με έντονο το συναίσθημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο της. 


Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 
ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ


Ως νέα Κοινωνική Λειτουργός, εργαζόμενη εδώ και 10 μήνες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλανδρίου το οποίο υλοποιεί το Ελληνικό Κέντρο Προαγωγής Κοινωνικής και Ψυχικής Υγείας – ΠΟΡΕΙΑ A.M.K.E. και εξυπηρετεί 324 άτομα έως σήμερα, θέλω να περιγράψω την δική μου εμπειρία ερχόμενη σε επαφή με συνανθρώπους μας που βρίσκονται στα πρόθυρα κοινωνικού αποκλεισμού. Πριν συνεχίσω θα ήθελα να εξηγήσω στους αναγνώστες μας πως όταν λέμε «κοινωνικός αποκλεισμός» εννοούμε το φαινόμενο όπου οι άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση, να μη μπορούν να ωφεληθούν από βασικά κοινωνικά αγαθά, που είναι απαραίτητα έτσι ώστε να βρίσκονται σε ισορροπία με το υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας. Όπως για παράδειγμα έλλειψη τροφής, στέγης, μάθησης, κοινωνικής συναναστροφής κα.

Βασική μας μέριμνα είναι η βελτίωση των παροχών υπηρεσιών, το οποίο και επιτυγχάνεται από το πλαίσιο οργάνωσης της δομής καθώς και εκπαίδευσης -καθοδήγησης του προσωπικού. Γνωρίζουμε όλοι πως η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική κρίση και πως όλο και περισσότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Παρατηρώ από την πρώτη μέρα εργασίας μου στο παραπάνω πλαίσιο, τις αντιδράσεις των συνανθρώπων μας που προσέρχονται να ωφεληθούν.

Αρχικά, πολλοί είναι αδιάφοροι προς το προσωπικό ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι εχθρικοί. Η γνώμη μου κατόπιν συζητήσεων με τους ίδιους, είναι πως αυτή η ομάδα την συνανθρώπων μας βιώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την απόρριψη και την ματαίωση, με αποτέλεσμα να έχουν κάνει άμυνά τους την επίθεση. Νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, τόσο από το κοινωνικό σύνολο, όσο από το κράτος και από τα ψυχικά τους αποθέματα. Δεν έχουν δύναμη να αντιμετωπίσουν την φτώχεια, που για πολλούς είναι μία πρωτόγνωρη συνθήκη. Περνώντας όμως ο καιρός και όσο η δική μας βοήθεια εξακολουθεί να υπάρχει, προσέρχονται στο χώρο μας περισσότερο ευδιάθετοι και με το κεφάλι ψηλά. Η διατήρηση της αξιοπρέπειας αυτών των ανθρώπων, είναι ο πρωτεύων στόχος μας, κάτι το οποίο αντιλαμβάνομαι πως έχουμε επιτύχει. Γεγονός είναι, ότι δεν θα είχαμε αυτά τα σπουδαία αποτελέσματα, αν δεν είχαμε τη στήριξη των χορηγών μας, που σε πολλές περιπτώσεις δεν πρόκειται για πλούσιους ανθρώπους με πολλά χρήματα, αλλά για ανθρώπους που βρίσκονται στη μεσαία κοινωνική τάξη και που έρχονται να προσφέρουν μερικά τρόφιμα, ρούχα ή παιχνίδια από το λιγοστό απόθεμά τους. Όπως θα καταλάβατε η προσφορά και η αλληλεγγύη δεν χρειάζονται πολλά χρήματα αλλά μεγάλη καρδιά.

Εκεί που θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο, είναι στην αντίδραση των παιδιών που μπαίνουν στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Όπως θα ήταν αναμενόμενο οι γονείς τους εστιάζουν στα τρόφιμα και τα ρούχα που είναι και οι βασικές τους ανάγκες. Τα παιδιά όμως μπαίνοντας στη Δομή και αντικρίζοντας τα παιχνίδια πηγαίνουν σαν μαγνήτες στα ράφια και τα χαζεύουνε. Αυτό που μου κάνει τρομερή εντύπωση είναι πως τα περισσότερα από αυτά δεν τα ακουμπάνε, παρά μόνο τα κοιτάζουν.

Όταν τους προσφέρεις ένα παιχνίδι η χαρά τους δεν περιγράφεται και να σκεφτεί κανείς πως τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι από δεύτερο χέρι. Πολλά παιδιά θα τα πετούσαν ή δεν θα έπαιζαν πια μαζί τους, για κείνα τα παιδιά όμως είναι πολύτιμα. Έτσι καθημερινά ευχαριστούμε θερμά, τους γονείς αλλά και τους μικρούς μας φίλους που μας τα προσφέρουν, έτσι ώστε να δώσουν χαρά και ικανοποίηση και στα υπόλοιπα παιδιά, που οι γονείς τους δυσκολεύονται να τα αγοράσουν μιας και οι ανάγκες τους σε βασικά είδη επιβίωσης δεν τους το επιτρέπουν.

Ο καθένας μας αποτελεί κομμάτι της κοινωνίας και του πολιτισμού μας και πρέπει να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην οικογένεια αλλά και στον άνθρωπο. Μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε έτσι ώστε να μειωθούν οι συνέπειες αυτής και να βγούμε νικητές στο δύσκολο αγώνα επιβίωσης που δίνουμε καθημερινά, όπλο μας η αγάπη, η κατανόηση, η προσφορά και η αλληλεγγύη. Σεμερτσίδου Ελένη

 Κοινωνική Λειτουργός
 Υπεύθυνη Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Χαλανδρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου